Trainingsgroepen

Trainingsgroepen voor elk niveau

Atos heeft diverse mogelijkheden om binnen verenigingsverband atletiek en loopsport te bedrijven. Voor zowel jong als oud, recreatief als wedstrijdgericht, langzaam of snel. Iedereen is welkom, want wij zijn een brede, toegankelijke en leuke vereniging!
Velen hebben de weg al naar Atos gevonden en ons ledenaantal groeit nog steeds. Want er zijn genoeg redenen om bij ons te komen trainen:
- je krijgt deskundige begeleiding van gecertificeerde trainers
- trainingsschema's en advies over onder andere techniek, voeding, schoenen en blessurepreventie
- samen trainen (en meedoen aan wedstrijden of loopevenementen) is leuk en gezellig
- ruim voldoende kleedruimtes en douches voor wie dat wilt en zeker na afloop is de gezellige kantine open.
 

Kennismaken
Atos staat open voor iedereen en er zijn geen wachtlijsten. De eerste vier trainingen kun je gratis meedoen. Zodat je kunt ontdekken of atletiek bij Atos iets voor je is. Hier vind je ons adres en het contactformulier om je hiervoor aan te melden. Heb je vooraf een specifieke vraag? Stel hem via het contactformulier (opent in nieuw venster).
 

Er zijn vier trainingsgroepen:
1. Baanatletiek
2. A-atleten
3. Wedstrijdgroepen, midden en lange afstand
4. Recreanten, midden en lange afstand

 

1. Baanatletiek

Jaarlijks neemt Atos met meerdere ploegen deel aan de officiële competitie van de Atletiekunie, zowel bij de senioren als bij de junioren en de pupillen. De competitiewedstrijden vinden plaats in regionaal verband en de deelnemende ploegen strijden om de punten op alle technische onderdelen en loopnummers.
De trainingen zijn er allereerst op gericht de individuele atleten en de deelnemers aan de competitieploegen optimaal te laten te presteren in het verlengde van hun ambities en mogelijkheden. Er wordt serieus en hard gewerkt en de prestaties op ieder niveau doen ertoe. Dat staat plezier en gezelligheid overigens niet in de weg, integendeel het plezier tijdens trainingen en de binding met de eigen trainingsgroep en met de vereniging zijn belangrijke ingrediënten voor de motivatie tot trainen.
 

Pupillen
Bij de pupillen (tot 12 jaar) staat de fysieke en mentale ontwikkeling van de kinderen voorop. Er zijn veel spelelementen en vooral de verbetering van hun coördinatie krijgt aandacht. Geef kinderen de ruimte en ze gaan rennen, springen en gooien. In de trainingen wordt ze die ruimte geboden. Er zijn trainingen op maandag, woensdag en zaterdag. De pupillen trainen in vier leeftijdsgroepen, passend bij de ontwikkelingsfase van het kind. Deelname aan de competitie is verplicht. Er is een minimum leeftijd voor nieuwe leden: tot november 2019 is de minimum geboortedatum 2012. Na 1 november 2019 is dat geboortejaar 2013.
 

Junioren
Bij de junioren (tot 19 jaar) gaat de specialisatie stap voor stap toenemen: je hebt lopers, springers, werpers en meerkampers. Daarbinnen heb je onder andere (horden)sprinters, middellange afstandslopers en lange afstandslopers, discuswerpers, kogelstoters, speerwerpers, hoog-, ver-, polsstok- en hinkstapspringers. De trainingen worden individueler en de prestaties in wedstrijden zijn bepalend voor de opbouw en de invulling van de trainingen. Er zijn trainingen op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag. Deelname aan de competitie is verplicht.
 

Senioren en masters
Bij de senioren en masters (vanaf 35 jaar) heeft Atos veel succesvolle lopers op nationaal en internationaal niveau, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Zij trainen in de gespecialiseerde wedstrijdgroepen. 
Net als vele andere verenigingen telt Atos weinig senioren die aan technische nummers doen. De hechte groep die dat wel doet weet gezelligheid en prestatiegerichtheid goed te combineren. Door het trainingscorps te versterken en kinderen van pupil tot senior zo goed mogelijk te begeleiden bouwt Atos aan een duurzame seniorenploeg. Uiteindelijk doel is, om te promoveren naar de volgende divisie. 
De trainingen voor de meerkamp zijn gecombineerd met die van de Junioren A/B en zijn op maandag, donderdag en zaterdag.

  

2. A-atleten

Atletiek is leuk om te doen, niet alleen voor kinderen, die buiten als vanzelf gaan rennen, springen en gooien, maar ook voor ouderen. Al denk je bij atletiek misschien allereerst aan bijzondere talenten en topatleten, er is gelukkig meer te beleven.
 

Zo kent de atletiekunie een afdeling A-atletiek voor atleten met verstandelijke en soms ook motorische beperkingen. Ook bij Atos trainen jongens, meisjes, mannen en vrouwen als A-atleten onder leiding van deskundige en toegewijde trainers wekelijks op de atletiekbaan. Bij A-atletiek gaat het allereerst om het plezier in bewegen. In de trainingen is er tevens veel aandacht voor de verdere ontwikkeling van de motorische vaardigheden van de deelnemers. De trainingen zijn toegesneden op A-sporters van verschillend niveau. Iedereen is dan ook welkom. Heb je een verstandelijke beperking, dan nodigen we je van harte uit om eens te komen kijken op een trainingsavond, of zelfs mee te doen. Je kunt dan beoordelen of het iets voor je is en al dan niet besluiten lid van Atos te worden.

Behalve trainingen zijn er steeds meer wedstrijden die speciaal voor A-atleten worden georganiseerd. Daar wordt serieus om de prijzen gestreden. Een aantal A-atleten van Atos nemen zelfs deel aan de Europese kampioenschappen!
De trainingen zijn op dinsdagavond


3. Wedstrijdgroepen, midden en lange afstand

MILA 1, 2 en jeugd:
De MILA groepen zijn geschikt voor atleten die Atletiekunie georganiseerde wedstrijden willen lopen op de weg en baan of in het veld (cross). Deze atleten hebben de ambitie om deel te nemen aan door atletiekverenigingen georganiseerde wedstrijden op de weg, competitiewedstrijden, instuiven en Nederlandse Kampioenschappen. De MILA groepen differentiëren zich op de verschillende niveaus van de atleten.
 

In MILA 1 zitten de beste midden en lange afstandlopers van AV-Atos. Trainen in MILA 1 betekent dat je intensief wordt begeleid en gestimuleerd. Er wordt verwacht dat je je voortdurend inzet om sneller te worden. Er worden persoonlijke doelen gesteld en individuele trainingsschema’s opgesteld. In overleg met de trainers wordt besloten of deze groep geschikt voor je is. Wil je graag vrijblijvender trainen en toch wedstrijden op een goed niveau lopen dan is MILA 2 wellicht meer geschikt voor je.
 

Daarnaast is er een MILA jeugd groep, waarin de aanstormende talenten uit de B en A junioren zich een plaats kunnen veroveren in de competitie ploegen. Een 4e MILA groep voor D en C junioren is in oprichting.

Alle MILA groepen trainen op dinsdag en donderdagavond. In het algemeen is er ook op zaterdagochtend een training. Op de baan, in het Twiske of in de duinen. De mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken geldt ook voor deze groepen

Het is ook goed mogelijk om na een tijdje bij een recreatiegroep te hebben getraind een overstap te maken naar de snellere en meer wedstrijd gerichte MILA groep. Een wedstrijdlicentie is dan verplicht.

Bekijk de trainingstijden voor de MILA groepen.

 

4. Recreanten, midden- en lange-afstand

Atos heeft in totaal vijf loopgroepen voor leden met het recreantenlidmaatschap. Daarnaast organiseert Atos ook enkele cursussen voor niet-leden.

We bieden alle aspirant-leden de mogelijkheid om gratis 4 x mee te trainen met één van onze vaste loopgroepen op de dinsdag-, woensdag- , donderdagavond of zaterdagochtend. Al deze groepen zijn ook druk bezig met voorbereiding op evenementen of persoonlijke doelen. Je krijgt van de trainers tips en zo nodig een eenvoudig trainingsschema. Loopervaring vinden wij niet zo belangrijk. Alle beginnende lopers op zoek naar hardlopen met begeleiding zijn van harte welkom. De trainingen passen we zo veel mogelijk aan je niveau en mogelijkheden aan.

Ben je nieuwsgierig en wil je graag eens mee doen, neem dan contact met ons op. 
Via de links in onderstaande teksten ga je naar de informatiepagina met trainingstijden en de namen van de trainers. 
 

Recreatiegroep 2
Onze eerste en oudste recreatiegroep traint op dinsdag- en donderdagavond. Qua benadering en trainingsopzet ligt de nadruk op looptechniek, loopscholing en conditieopbouw. De groep traint intensief met veel afwisseling en plezier. De intensiteit en duur wordt aangepast op ieder zijn kunnen en mogelijkheden. Op de dinsdag- en donderdagavond bestaat het hardloopprogramma uit: warming-up - loopscholing - rekkingsoefeningen - intervaltraining - cooling down. 
 

Recreatiegroep 3
Deze groep profileert zich als de mogelijkheid om zich gezamenlijk voor te bereiden op diverse loopevenementen. Het maakt niet uit of dat er nu één of meerdere zijn, grote of kleine loopevenementen, lang (marathon) of kort (5 km); of snelheid. Ambitie van de deelnemers is om een evenement goed, prettig en verantwoord te lopen. Plus mogelijk wat sneller. Kort samengevat heeft de groep het karakter van prestatief-recreatief. De trainingen zijn op dinsdag- en donderdagavond.
 

Recreatiegroep 4
Deze groep traint op woensdagavond, gelijktijdig met de jongste jeugd van Atos. Daarom is deze groep zeer geschikt voor ouders die ook willen sporten. De oorsprong van deze groep ligt bij de Dam tot Dam trainingen die ATOS van oudsher in de zomer geeft. Dit heeft als gevolg dat het niveau zeer divers is. De trainingen zijn zeer afwisselend en vaak een verrassing voor de deelnemer. Natuurlijk houdt de trainer rekening met de verschillende niveaus en mogelijkheden van zijn groep en geeft waar nodig of op verzoek persoonlijk advies. De groep gaat ook regelmatig gezamenlijk naar wedstrijden en evenementen.
Dit alles maakt dat het in de groep op woensdagavond gezellig toeven is en de groep nog steeds groeit.
 

Recreatiegroep 5
Omdat ouders van pupillen op zaterdagochtend toch al naar de baan komen om hun kinderen naar de training te brengen, biedt Atos de ouders die al clublid zijn (of dat willen worden) op hetzelfde trainingstijdstip een eigen training aan. Er zijn ook deelnemers zonder pupillen, want de groep staat open voor alle leden van Atos. Het niveau is uiteenlopend van beginners tot meer gevorderde lopers. In de trainingen wordt daar rekening mee gehouden. De nadruk ligt op het plezier in lopen en bewegen. Er is veel aandacht voor looptechniek en coördinatie. 
Af en toe is een tweede trainer aanwezig met kennis van de meerkamp. In die gevallen zijn er, naast de looptraining, clinic-achtige trainingen voor technische nummers, zoals speerwerpen en verspringen. 
 

Dam tot Damloop cursus
Ga naar de speciale pagina voor deze cursus voor niet-leden.

© 2019 - AV Atos | G.J. Scheurleerpad 3 | 1025 WM Amsterdam | tel. (+31) (0) 20 637 06 84
Terug naar boven