Nieuws

Nieuwjaarstoespraak 2018 Atos

10 januari 2018
Sportvrienden en clubleden.
 
In veel overzichten van 2017 staan maatschappelijke kwesties hoog op de lijst van terugblikken.
Ik wil 5 thema’s met jullie even doornemen. Ze slaan allemaal ook op onze vereniging.

1.    In de kersttoespraak van koning WA spreekt hij van minder ik en meer wij.
2.    Ook av Atos kan niet om de #MeToo discussie heen.
3.    We zijn een sportvereniging, en daar hoort presteren bij.
4.    Verhuizen binnen ons compacte stadsdeel Noord is ook een belangrijke kwestie.
5.    En dan wil ik het tenslotte ook nog hebben over het besturen van onze club.
 
Bij minder ik en meer wij geeft av Atos al heel lang het goede voorbeeld. De vereniging presenteert zich als een gezonde club die met elkaar de vereniging levend houdt. Wij schrijven vrijwilligerswerk met hoofdletters en dat betekent dat we heel vaak een beroep doen op onze leden en soms zelfs daarbuiten, om activiteiten te kunnen organiseren.
Een deel van onze Amsterdamse atletiekverenigingen is overgestapt op het afkopen van je vrijwilligerstaken. Ik weet niet of Atos dat ook in de toekomst kan houden zoals het nu is. We zijn geen sportschool, maar een vereniging.
En of het nu gaat om kantinediensten, materiaalberging, wedstrijdbegeleiding, schoonmaak en inkoop, er zijn genoeg mensen die de vereniging steunen en ondersteunen.
 
Bij de #MeToo discussie kom ik op een wat precair terrein. Intimidatie, seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag, pesten, hooghartigheid, het komt allemaal voor in de samenleving en Atos zal er niet aan ontsnappen.
De vereniging moet zich wapenen tegen gedrag dat niet acceptabel is. Niet voor onszelf, en zeker niet in strafrechtelijke zin.
Atos wil een club zijn waar we ook onze seksuele voorkeur niet hoeven te verzwijgen, waar aanraken en begeleiden voelt als sportief, waar je vrij kunt zijn een andere mening te hebben.
Gelukkig hebben we vertrouwenscontactpersonen, maar daarmee zijn we niet klaar. Het moet in de hoofden van iedereen, en in het gedrag zichtbaar zijn, dat we elkaar respecteren.
Ik zal niet dralen op te treden als zaken niet door de beugel kunnen. Ook al is de balans tussen wat je tolereert en wat niet moeilijk is te trekken.
 
Prestatie en plezier zijn begrippen die we met elkaar beleven. Onze club wil graag, via trainers en begeleiders, onze leden uitdagen tot mooie prestaties. Dat kan van verschillende invalshoeken worden bezien.
Een beginnende trimmer, een kind dat graag op de baan wil balwerpen, een wedstrijdatleet die toeleeft naar een marathon, allemaal willen we beter worden en plezier en voldoening beleven.
Mede daartoe organiseert Atos elk jaar, en dus ook het afgelopen jaar zelf wedstrijden. Denk ook aan onze club crossen in de sneeuw waarbij sommige kinderen hun schoen verliezen; dat is pas echt plezier. We hadden gelukkig weer een ABC-wedstrijd en ook een competitiewedstijd in 2017. Met wedstrijden meedoen leert je ook tegen je verlies te kunnen, al wil iedereen wel winnen. Daarbij zijn we wel een beetje meer ik en minder wij.
Onze verhuizing is in gang gezet. In september 2019 zijn we op een andere plek; ik verwacht net zo mooi als de huidige en met dezelfde gemotiveerde mensen. Maar dat gaat niet vanzelf. In november 2017 hebben we een heel belangrijke ledenvergadering gehad. Het mooie daaraan is de goede opkomst, de inzet van veel leden in werkgroepen en de constructieve houding om vooruit te komen.
Zo werken we met elkaar aan een nieuw clubgebouw, aan een nieuwe baan in een nieuw park. En we krijgen echte buren. Zo komen we meer in de wijk te liggen, en moeten we nog wel nadenken over het open karakter van het geheel. Hoe open willen we zijn?
In 2018 gaan we nog veel overleggen en besluiten. Gelukkig werkt de gemeente Amsterdam goede mee. Hopelijk is dat na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart a.s. nog steeds zo.
 
En dan alweer mijn laatste punt. Het bestuur. Het bestuur is compleet, we hebben gemotiveerde en betrokken mensen, ook in commissies. In februari 2018 houden we onze jaarvergadering. En de zorgen zijn gericht op het vinden en verkrijgen van een nieuwe penningmeester. Ik heb een aantal persoonlijke gesprekken gevoerd met leden die al hun nek uitstaken. Wat houdt het penningmeesterschap in? Het heeft nog niet geleidt tot een definitief voorstel. Dus ook bij de nieuwjaarsrede doe ik wederom een oproep voor een gemotiveerde, gekwalificeerde en betrokken penningmeester. Je mag me er ook in het weekend en ’s avonds voor benaderen. Desnoods ’s nachts.
Maar we proberen eventueel ook een secretaris te vinden. In dat geval zal de huidige secretaris de taak van penningmeester op zich nemen.
 
We heffen een glas op het nieuwe jaar.
Namens het bestuur en de commissies wens ik jullie allemaal een sportief, gezond en gelukkig 2018.
 

 
www.av-atos.nl
Eindelijk is het dan zover. De bouw van het nieuwe clubgebouw van Atos is begonnen. Atos voorzitter Bert Schalkwijk nam een kijkje op… Meer >
 
Geachte leden, Elke maand zal het bestuur, voorafgaand aan de bestuursvergadering, een inloop informatie uurtje houden in de Atos… Meer >
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
© 2019 - AV Atos | G.J. Scheurleerpad 3 | 1025 WM Amsterdam | tel. (+31) (0) 20 637 06 84
Terug naar boven